Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

 Lastukirjastojen vuoden 2024 Lukudiplomista poimin aiheen Tekoäly ja sieltä luettavaksi

Kazuo Ishiguron Karla ja aurinko

Klara on keinotekoinen ystävä, älykäs robotti, odottamassa teiniä joka tarvitsee apua ja tukea, seuraa. Se odottaa kärsivällisesti oikeaa omistajaansa näyteikkunassa. Se tarkkailee ohikulkevia ihmisiä oppiakseen heistä mahdollisimman paljon.

Sitten tulee päivä, jolloin Klara ostetaan ystäväksi Josielle. Klara paneutuu tehtäväänsä niin kuin robotti vain voi - mutta ihmisten ajatuksia on tekoälynkin välillä vaikea ymmärtää ja inhimillisyyden motiivit ovat vielä vaikeampia.

Kaikkein vaikeinta on kuitenkin rakkaus. 


Ensimmäisistä sivuista alkaen kirja sai pohtimaan tulevaisuutta: tätäkö kohti olemme menossa, onko meillä ystävinä enemmän keinoystäviä kuin ihmisiä? Onko paras ystäväni tekoäly, robotti?
Joillekin se on jo nyt todellisuutta: sosiaalinen media - ruudun takana vain nimiä ja nimimerkkejä, podcastit jne. Ei yhtään "todellista", oikeaa ihmiskontaktia päiväkausiin. Ruuat voit tilata netin kautta oven taakse, terveydenhuoltokin toimii digitaalisesti - en ole kokeillut, mutta botti hoitanee helpoimmat tapaukset? 

Itse en haluaisi elää maailmassa, jota Ishiguro kirjassaan kuvaa, mutta ehkä se joskus on todellisuutta - ei onneksi minun aikanani 😊

Suosittelen kirjaa ehdottomasti.

Kazuo Ishiguro on Japanissa 1954 syntynyt, vuodesta 1960 Englannissa asunut kirjailija.
Hänet on palkittu Nobelin kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2017.

Klara ja aurinko on hänen yhdeksäs suomennettu teoksensa.
Hänen aikaisemmista teoksistaan Pitkän päivän ilta ja Ole luonani aina on tehty samannimiset elokuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun tulit käymään! Jätä joku merkki itsestäsi, mielellään jotain mukavaa :) En ole mikään kirja-arvostelija, kerron vain tykkäsinkö minä kirjasta vai en ja jos tunnen sinut, saatan osata sanoa, tykkäisitkö sinä :)