Leo Kassil: Mustakirja

 Mursu antoi luettavakseni yhden suosikkikirjoistaan, jonka on kirjoittanut Leo Kassil.

Kirja on Mustakirja eli konduiitti: viimeinen kertomus kymnaasista. 

Aikanaan suuren lukijakunnan saanut nuortenkirjailija kertoo koulu- ja nuoruusvuosistaan. Ensimmäisen maailmansodan puhjetessa hän meni vanhaan tsaarinajan kymnaasiin pienessä Volgan varren kaupungissa. 
Kuten tavataan sanoa, "pojat on poikia" - niin oli myös kymnaasissa. Siellä sattui ja tapahtui, pienempiä ja isompia sattumuksia. 

Kun 1980-1990 -luvun lapsilla oli reissuvihot ja tänä päivänä Wilma, oli siihen aikaan pelätty Mustakirja, jonne kirjattiin kaikki koulupäivän aikana tehdyt kolttoset, unohdetut kotitehtävät, myöhästymiset, kiusaamiset ja muut. 

Koulun ahtaassa maailmassa koettiin omalaatuisella tavalla aikansa mullistukset, myös maaliskuun vallankumous jonka jäljiltä luokan seinällä ollut keisarinkuva alkoi tupakoida. Tällöin opettaja komentaa "Romanov, Nikolai, ulos luokasta!"
Lokakuun vallankumous muutti vanhan kymnaasin yhteiskouluksi ja entisen tiukan kurin jäljiltä vapautuneet tytöt ja pojat villiintyvät, kunnes lopulta tulevat järkiinsä ja ryhtyvät opiskelemaan tosissaan. 

 Alkuteos on vuodelta 1930, sen on suomentanut Mirjami Rydberg ja painovuosi on 1957, kustantajana Kansankulttuuri. 
Kirjaan on tehnyt kuvituksen Kukriniksi -kolmikko - josta en osaa sanoa yhtään mitään 😄

Kirja oli ihan viihdyttävä aikansa poika-/nuortenkirja, poikien kepposille opettajilleen hihittelin välillä ihan ääneenkin. 

Mursun kirjasta puuttuu (liekö koskaan ollutkaan) päällyspaperit 




Mutta tällaisilla kansilla kirjan voi antikvariaatista löytää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun tulit käymään! Jätä joku merkki itsestäsi, mielellään jotain mukavaa :) En ole mikään kirja-arvostelija, kerron vain tykkäsinkö minä kirjasta vai en ja jos tunnen sinut, saatan osata sanoa, tykkäisitkö sinä :)