Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Samuel Langhorne Clemens, Mark Twain, (1835-1910) oli ensimmäinen Mississippi-joen länsipuolella syntynyt amerikkalainen suurkirjailija. 
"Mark Twainin elämä on kokonaisuutena katsoen miltei fantastinen seikkailukertomus. Tekee mieli sanoa, että senlaatuinen on mahdollinen ainoastaan Amerikassa, nimenomaan siinä Amerikassa, jota halkoo "Ol' Man River", jokien vanhus ja valtias, leveä Mississippi."

Muun muassa näin kirjoittaa Rafael Koskimies Mark Twain Huckleberry Finnin seikkailut -kirjan alkusanoissa.

Kirjan painos on vuodelta 1972 ja sen on suomentanut Jarkko Laine.
Kirjan englanninkielinen alkuteos ilmestyi vuonna 1884 ja suomennos sisältää koko alkuperäisteoksen lyhentämättömänä. 

Kirjailijan kuva: Jean-Pierre Meuer






Kirja tuli luettavakseni Lastu-kirjastojen Lukudiplomin kategoriasta Kielletyt/sensuroidut kirjat. Kirjastosta löytyi useita eri painoksia, joista valitsin lainattavaksi vanhimman, tämän vuonna 1972 painetun kirjan. Tein varauksen, jotta saisin kirjan tänne oman kunnan kirjastoon, mutta sainkin viestin sähköpostiin, ettei kirjaa ole saatavilla, se on kateissa. Haluaisinko seuraavan painoksen - olisiko ollut 1980-luvulta, tuo alkuperäinen toki jätetään varaukseen ja toimitetaan heti jos ja kun se löytyy. Kyllä ja kiitos. 
Eipä mennyt kuin pari viikkoa, kun sain ilmoituksen, että tämä kyseinen kirja on löytynyt ja noudettavissa. 
Tarinan lisäksi kirjassa kiehtoi Achille Siroyn kuvitus - vaikkakin Twain tyyli kirjoittaa, kuljettaa tarinaa ja kuvailla tapahtumia ja tilanteita kaikkineen toivat tarinan mieleeni kuin elokuvan. 
Leskirouvan ja neiti Watsonin yritys kasvattaa Huckista "kunnon" poika, Huckin elämä julman isän kanssa, pakomatka nti Watsonin Jim-orjan kanssa. Huijasiko kuningas ja herttua Huckia ja Jimiä - vai sittenkin toisinpäin? 
Hyväsydäminen Huck, lempeä Jim, kettuakin ovelampi Tom Saywer - ja mikä oli lopputulos?
Suosittelen lukemaan - sensuroituna tai sensuroimattomana. Minusta tässä alkuperäisessä, sensuroimattomassa painoksessa ei ollut mitään sellaista mitä ei voisi lukea; elettyä elämää ei voi sensuroida ja vaikka kyseessä ei olekaan historiankirja, se kertoo silti ajasta ja elämästä jota on eletty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun tulit käymään! Jätä joku merkki itsestäsi, mielellään jotain mukavaa :) En ole mikään kirja-arvostelija, kerron vain tykkäsinkö minä kirjasta vai en ja jos tunnen sinut, saatan osata sanoa, tykkäisitkö sinä :)